Arkitekt i Linköping

ARKIGROUP AB - Arkitektkontoret i Linköping – Din expert på hus- och villaritningar

Arkigroup AB Din pålitliga partner hela vägen

Letar du efter professionell hjälp med att skapa ditt fastighet? ARKIGROUP är det rätta valet! Som arkitekt i Linköping är vi experter på hus- och villaritningar och har lång erfarenhet av att designa både moderna villor och unika bostäder. Med oss får du hjälp att förena funktionalitet och estetik på ett sätt som passar just dina behov.

Som Arkitektbyrån i Linköping erbjuder vi skräddarsydda lösningar som tar hänsyn till din livsstil och budget, vare sig det gäller nyproduktion, tillbyggnad eller ombyggnad. Vi arbetar i nära samarbete med dig för att förverkliga dina visioner och se till att varje detalj är genomtänkt.

Hos oss på ARKIGROUP, din arkitekt i Linköping, har vi en gedigen kunskap om byggnormer och materialval. Våra lösningar är inte bara estetiskt tilltalande utan även hållbara och energieffektiva. Vi guidar dig genom hela processen – från den första idén till färdiga bygglovsritningar, samt komplettering av konstruktionsritningar, energiberäkningar och övriga handlingar.

När du väljer ARKIGROUP, din Arkitekt i Linköping, får du en trygg och engagerad partner som stödjer dig genom varje steg av projektet. Vi strävar alltid efter att överträffa dina förväntningar och skapa ett hem som du kommer att älska i många år framöver.

Vilka tjänster tillhandahåller ARKIGROUP ?

Kontakta oss

Vad tycker våra kunder?

Andreas Bergman
Läs mer
Använde arkigroup för att få hjälp med en utbyggnad. Mycket nöjd med smidigheten och resultatet blev superbra. Svarar alltid i telefon och det är aldrig några problem om vi vill ändra på någon detalj.
Magnus Klerman
Läs mer
Kan rekommendera arkigroup som var snabba och ställde upp och justerade underlag efter begäran fort och korrekt.
Ali Amer
Läs mer
Jätte bra byggnadsföretag. De har byggt en carport och förråd till min villa. Är så nöjd. Så kunniga och så professionella, speciellt arkitekt Ali som utförde ritningar och övervakade hela arbetet. Rekommenderas så mycket och kommer självklart försätta med dem i fall tänker på framtida arbete i min villa. Tack för lysande arbete.
Joakim Hörsing
Läs mer
Positiva: Kvalitet, Professionalism
Mikael Karlsson
Läs mer
Mycket noggranna och professionella och kostnadsmedvetna hantverkare som dessutom är snabba. Hög kvalitet i arbetet med stort fokus på nöjd kund! Jag kan verkligen rekommendera Arkigroup!
Maytham Abdulzahra
Läs mer
Jag är otroligt nöjd med min upplevelse. Personalen var inte bara engagerade och kunniga, utan också väldigt trevliga. Det märktes att de verkligen brydde sig om att ge bästa möjliga service. Jag kände mig väl omhändertagen från början till slut. Rekommenderas varmt!
Alice Malm
Läs mer
Efter att ha kört 3D-tjänsten i olika lägen, kan jag säga att den verkligen levererar på alla punkter. Den här grejen är pålitlig och har både snygg design och smarta funktioner. Om du är ute efter nåt som är både noggrant och effektivt, är det här definitivt rätt val. Inget snack om saken, den levererar!
Föregående
Nästa

Vanliga frågor

Bygglovsritningar är en samling av olika arkitektritningar som efterfrågas av din kommun. Som standard kräver alla kommuner dessa ritningar:

  • Situationsplan som visar fastigheten med fastighetsgränser, alla existerande byggnader, anläggningar och omgivningen.  Utförs i skala 1:400
  • Planritningar eller planlösning som visar samtliga våningsplans olika rum samt dörrar och fönster. Rummens funktioner ska anges. Utförs i skala 1:100
  • Fasadritningar är ritningar som visar byggnadens fasader rakt framifrån. Vanligtvis har en byggnad fyra fasader, exempelvis mot söder, norr, öster och väster. Utförs i skala 1:100
  • Sektionsritning visar en byggnad i genomskärning i ett snitt som markeras på planritningen. Sektionsritningen ska visa till exempel rumshöjd, golvnivå, marknivå, byggnadshöjd och taklutning. Utförs i skala 1:100

Läs mer om bygglov

Vi har inget specialområde så vi kan hjälpa både privat- och företagskunder över hela landet.

Absolut! Har du inte den tid som behövs för att projektera eller till exempel bor långt ifrån fastigheten i fråga kan vi hjälpa er hela vägen från start till slut.

Läs mer val av byggare

Det beror på vad ritningen ska användas till, till exempel

  • Bygglovsritningar  
  • Arkitektritningar   
  • Konstruktionsritningar  
  • El ritning 
  • VVS ritning 
  • Energiberäkning 

På detta går att få paketpris, kontakta oss så vi kan ge dig ordentlig offert.

Det beror på din önskan och behovet från vår sida av att se huset på plats, t.ex. om det behövs mätas upp eller om vi vill få en känsla av huset och tomten. 

Ni är alltid välkomna att boka ett webbmöte eller besöka oss på kontoret för att inleda en diskussion och framföra era önskningar och behov.

Vi går noga igenom förutsättningarna innan bygglovsritningarna tas fram. Om ändå en komplettering skulle uppstå så korrigerar eller kompletterar vi ritningarna, utan kostnad för er om det är på grund av något som vi missat.

Börja med att kolla detaljplanen för ditt område. Den hittar du ofta på kommunens hemsida. Annars kontaktar du bygglovskontoret via mail/telefon.

Hör av dig till oss om du behöver hjälp med att tolka föreskrifterna.

Bygglov krävs oftast vid nybyggnation, ombyggnation, tillbyggnad eller ändrad användning av en byggnad. Det kan även behövas vid vissa fasadändringar, takkupor och uterum.

Läs mer om bygglov

Byggritning kallas ibland i dagligt tal de konstruktionsritningar även kallade K-ritningar som utförs av en konstruktör. I dessa ritningar specificeras uppbyggnad av grunden, väggar och tak samt övriga detaljer. Konstruktören brukar även beräkna laster, dimensionera bärande delar, balkar m.m.

Läs mer om konstruktionsritning 

Som standard projekt Arkigroup tillhandahåller följande Konstruktionsritningar enligt EKS12 i samband med byggprojekt:

  • Lastnedräkning: En detaljerad analys av de olika lasterna som verkar på byggnaden, inklusive egenlast, snölast, vindlast och brukslast, för att säkerställa att konstruktionen klarar alla påfrestningar.

  • Grundplan: Ritningar som visar byggnadens grundläggning och hur grunden ska utformas och placeras på tomten.

  • Grunddetaljer: Tekniska ritningar och beskrivningar av de specifika delarna av grunden, inklusive hur grunden ska armeras och gjutas.

  • Konstruktionssektioner, Väggar och Takkonstruktion: Tvärsnitt av byggnaden som visar hur väggar, takkonstruktion och andra bärande delar är uppbyggda och sammanlänkade. Detta innefattar detaljer om material och dimensioner för väggar och tak.

  • Dimensionering och Avväxlingsplan (vid behov): Exakta dimensioner och beräkningar för bärande delar som balkar och pelare, samt avväxlingsplan för att sprida laster där bärande väggar saknas.

  • Konstruktion av mellanbjälklag (vid behov): Detaljerade ritningar och dimensionering av mellanbjälklaget, om byggnaden har flera våningsplan, för att säkerställa tillräcklig bärförmåga och stabilitet.

Det finns skillnader i bygglovsregler beroende på vilken kommun du befinner dig i. Även om det finns nationella bygglagar och regler, såsom Plan- och bygglagen (PBL), kan varje kommun ha sina egna lokala detaljplaner, riktlinjer och krav för bygglov. Dessa kan påverka vad som är tillåtet att bygga, hur stort, var det får byggas och hur byggnationen ska utformas.

Exempel på saker som kan variera mellan kommuner inkluderar:

  • Krav på byggnaders utformning och anpassning till omgivningen.
  • Specifika regler för kulturhistoriska områden.
    Olika regler för avstånd till tomtgräns, byggnadshöjd och takvinkel.
  • Särskilda bestämmelser för miljö- och naturskyddade områden.

Det är därför viktigt att kontakta den kommun där du planerar att bygga för att få information om deras specifika regler och riktlinjer.

När du ska bygga ett hus kräver kommunen en rad dokument för att godkänna ett bygglov. Här är en lista över de vanligaste handlingarna som kan behövas:

  1. Bygglovsansökan
    En formell ansökan om bygglov som fylls i och skickas till kommunen.

  2. Konstruktionsritningar 
    Detaljerade ritningar över husets konstruktion, inklusive bärande väggar, bjälklag och grundläggning. Dessa kan krävas om det finns särskilda tekniska lösningar eller stora projekt.

  3. Teknisk beskrivning
    En sammanfattning av byggnadens tekniska specifikationer, såsom byggmaterial, energiberäkningar, ventilation och uppvärmning.

  4. Nybyggnadskarta
    En karta som oftast krävs för nybyggnationer, där tomten och omgivande byggnader, vägar och liknande visas. Den fås ofta från kommunen.

  5. Markplaneringsritning
    Visar hur marken runt byggnaden kommer att anpassas, inklusive lutningar, murar, uppfarter och trädgårdsplanering.

  6. Energiberäkning
    En beräkning av byggnadens energiförbrukning, ofta utförd av en energiexpert, för att säkerställa att byggnaden uppfyller de gällande energikraven.

  7. VA-plan (vatten och avlopp)
    Om huset ska kopplas till kommunalt vatten och avlopp, eller om enskilt avlopp används, krävs en plan för hur detta ska lösas.

  8. Kontrollplan
    En plan över de kontroller som ska utföras under byggprojektet för att säkerställa att bygget uppfyller alla krav. Kontrollansvarig måste vara utsedd och med i kontrollplanen.

  9. Brandritningar (vid behov)
    Ritningar som visar brandsäkerheten i byggnaden, inklusive placering av nödutgångar, brandvarnare och brandskydd.

Kommunen kan även kräva andra handlingar beroende på projektets omfattning eller om det finns särskilda regler i det specifika området. Det är alltid bra att kontakta kommunen i förväg för att säkerställa vilka dokument som gäller för just ditt byggprojekt.

Vi kan ses personligen eller ha ett digitalt möte för att gå igenom dina underlag och idéer. När jag har fått en tydlig bild av dina önskemål, skickar jag dig ett prisförslag. Efter det samarbetar vi för att ta fram de ritningar som krävs för bygglovsansökan och för att hämta in offerter från byggföretag.

 

När du har fått ditt bygglov godkänt, sker följande steg:

1. Tekniskt samråd
Innan byggstarten behöver du oftast delta i ett tekniskt samråd med kommunen. Vid detta möte går ni igenom byggets tekniska lösningar, säkerhetskrav och kontrollplanen, som beskriver vilka kontroller som ska göras under byggtiden.

2. Startbesked
Efter det tekniska samrådet kan du få ett startbesked från kommunen. Detta tillstånd ger dig rätt att påbörja byggnadsarbetet. Utan ett startbesked får du inte börja bygga, även om bygglovet är beviljat.

3. Byggstart
När du har fått startbesked kan byggnadsarbetet påbörjas. Under byggtiden ska arbetet följa de ritningar och planer som godkänts, och kontrollpunkterna i kontrollplanen måste uppfyllas.

4. Kontroller under byggtiden
En kontrollansvarig (KA) utses för att se till att bygget följer alla föreskrifter och planer. KA genomför löpande kontroller under byggprocessen och dokumenterar eventuella avvikelser eller justeringar.

5. Slutsamråd
När bygget är färdigt eller i ett slutskede, hålls ett slutsamråd med kommunen. Under detta möte går man igenom att allt byggts enligt gällande regler, bygglovet och kontrollplanen.

6. Slutbesked
När alla krav är uppfyllda och arbetet är färdigt, utfärdar kommunen ett slutbesked. Det är först då du får börja använda byggnaden för det ändamål som bygglovet avser.

 

Vi erbjuder en rad tjänster för att hjälpa dig förverkliga dina önskemål.
Maximal kundnöjdhet med oslagbara priser hos oss! Upptäck mer.
Om en färdig villamodell inte passar er fullt ut kan vi på Arkigroup hjälpa er designa er helt egna villa.
Vi är experter på att matcha dina behov med rätt företag, så att du kan känna dig trygg genom hela byggprocessen.
Vi vill att du ska känna dig säker hela vägen från start tills att du får nyckeln till ditt nya hem.
Upptäck ditt drömhus med våra modulhus.

Kontakta din arkitekt i Linköping idag och låt oss tillsammans förverkliga ditt dröm!