Effektiva Bygglovshandlingar för Snabbare Godkännande

Bygglovskrav
Tillbyggnad

Det krävs bygglov för tillbyggnad, det vill säga en ändring av en byggnad som innebär en ökning av byggnadens volym. Det finns dock vissa undantag från bygglovsplikten.

Takkupor

Det krävs oftast inte bygglov för att göra en eller två takkupor på ett en- eller tvåbostadshus, så kallade attefallstakkupor. I de flesta fall krävs det istället en anmälan och ett startbesked för att få börja bygga.

Komplement

Vissa åtgärder som kräver bygglov är bygglovsbefriade för en- och tvåbostadshus om de uppfyller vissa villkor som exempelvis mått och placering. Vissa av de bygglovsbefriade åtgärderna för en- och tvåbostadshus kräver anmälan.

Nybyggnad

Det krävs oftast bygglov för nybyggnad, det vill säga att uppföra en ny byggnad, eller att flytta en befintlig byggnad till en ny plats. Det finns dock vissa undantag från bygglovsplikten.

Skärmtak

Det krävs normalt bygglov för skärmtak eftersom det är tillbyggnad. För en- och tvåbostadshus och till dem hörande komplementbyggnader krävs det under vissa förutsättningar dock inte bygglov för att bygga ett eller flera skärmtak.

Altan

Det kan krävas bygglov för altaner. Under förutsättning att vissa kriterier är uppfyllda finns det dock undantag från krav på bygglov för att anordna en altan vid ett en- eller tvåbostadhus. Detta gäller både inom och utanför detaljplanelagt område.

Skärmvägg

Ett vanligt staket kräver normalt inte bygglov. Men du behöver oftast bygglov för att bygga ett plank eller en mur. Det är byggnadsnämnden i din kommun som bedömer om det som ska byggas kräver bygglov.

Garage

Garage eller Carport, Du behöver oftast bygglov om du vill bygga en ny byggnad, bygga till eller göra vissa andra ändringar. Du kan även behöva bygglov för att sätta upp ett plank eller en mur, eller anordna ett upplag på din tomt. Ibland måste du göra en anmälan även om du inte behöver bygglov. För att få reda på om det du vill bygga kräver bygglov eller anmälan kontakta din kommun.

Vanligtvis krävs bygglov om du planerar att bygga.

Skapa Ditt Drömprojekt med ARKIGROUPs Bygglovsritningar

Vi är experter på att utforma bygglovshandlingar och är engagerade i att stödja dig genom hela byggprocessen. Vare sig det gäller nybyggnationer, tillbyggnader eller andra typer av byggprojekt, har vi den erfarenhet och expertis som krävs för att göra hela processen så smidig som möjligt för dig.

Vårt team av erfarna arkitekter är här för att vägleda dig, steg för steg, från den första idén till det slutliga godkännandet. Kontakta oss idag för att ta det första steget mot att förverkliga ditt drömprojekt. Tillsammans kan vi skapa något verkligen storslaget!

Vänlig förklaring av skillnaderna mellan Bygglovsritningar, Bygglovshandlingar och A-Ritningar

När du planerar att bygga om eller bygga nytt, är det viktigt att förstå de olika typerna av bygglovshandlingar och dokument som krävs för att få godkänt bygglov. För det första inkluderar detta bygglovsritningar, bygglovshandlingar och A-ritningar. Dessa bygglovshandlingar kan vara förvirrande, men de är avgörande för att säkerställa att ditt projekt uppfyller alla tekniska krav och kommunala regler.

Därför är det viktigt att du samlar alla nödvändiga bygglovshandlingar i god tid och noggrant granskar dem. Att ha kompletta och korrekta bygglovshandlingar är avgörande för att undvika förseningar i bygglovsprocessen. Sammanfattningsvis, se till att dina bygglovshandlingar är väl förberedda för att säkerställa en smidig godkännandeprocess.

Vad Inkluderar Dessa Ritningar?

1. Bygglovsritningar: Dessa ritningar är grundläggande och innehåller detaljerad information om den planerade byggnaden. Här ingår:

– Situationsplan: Visar fastighetens placering med tydliga fastighetsgränser, befintliga byggnader, och anläggningar i området. Denna ritas i skala 1:400.

– Planritningar: Illustrerar byggnadens layout på varje våningsplan, inklusive rummens placering och deras funktion samt placering av dörrar och fönster. Dessa ritas i skala 1:100.

– Fasadritningar: Visar byggnadens exteriör från alla sidor — söder, norr, öster och väster — och ger en visuell representation av byggnadens utseende. Även dessa ritas i skala 1:100.

– Sektionsritning: Ger en tvärsnittsvy av byggnaden, markerad på planritningen, som visar detaljer såsom rumshöjder, golvnivåer och taklutning. Denna ritning utförs också i skala 1:100.

2. Bygglovshandlingar: Utöver ritningarna kan ytterligare dokumentation behövas för att komplett beskriva projektet och visa att det uppfyller alla lokala byggnormer och -krav. Dessa handlingar kan inkludera tekniska beräkningar, energideklarationer och beskrivningar av byggmaterial.

3. A-Ritningar: Dessa är oftast mer detaljerade och tekniska ritningar som kan krävas för större eller mer komplexa byggprojekt. De inkluderar vanligtvis detaljerade monterings- och arrangemangsritningar som visar exakta instruktioner för byggprocessen.

Hur går det till att få bygglov?

Avstämningsmöte

Du och vi bokar in ett videomöte för att gå igenom projektet. Under mötet bestämmer vi omfattningen av den hjälp som du behöver.

Förstudie och offert

Vi börjar med en noggrann förstudie, tar hänsyn till detaljplanen eller områdesbestämmelserna och skräddarsyr sedan en offert specifikt för dig.

Godkänd offert

När du har godkänt offerten kommer vi att kontakta dig och därefter även kommunen för att samla in alla nödvändiga underlag. Dessutom ser vi till att alla dokument är korrekt förberedda för att säkerställa en smidig process.

Vi skickar ut orderbekräftelse / Avtal

Vi skickar en orderbekräftelse till dig för granskning och godkännande.

Ritningar och handling skapas

Vi skapar samtliga ritningar åt dig och skickar över ett första utkast till dig för granskning. Granska dem tillsammans med oss innan du godkänner dem.

Uppdaterar handlingar

Vi anpassar ritningar och dokument efter dina önskemål tills du är helt nöjd med projektet.

Leverans!

Dina professionellt utförda handlingar är nu klara för leverans. De kan skickas till kommunen av dig eller oss.

Uppföljning

Vi fortsätter kontakten även efter bygget – vi finns här för att svara på dina frågor och ge rådgivning när du behöver det.

Vi Strävar Efter 100% Kundnöjdhet

Vad tycker våra kunder?

Andreas Bergman
Läs mer
Använde arkigroup för att få hjälp med en utbyggnad. Mycket nöjd med smidigheten och resultatet blev superbra. Svarar alltid i telefon och det är aldrig några problem om vi vill ändra på någon detalj.
Magnus Klerman
Läs mer
Kan rekommendera arkigroup som var snabba och ställde upp och justerade underlag efter begäran fort och korrekt.
Angelica Frisén
Läs mer
Professionellt och trevligt bemötande. Flexibel och lyhörd för önskemål. Snabb produktion av ritningar och justeringar. Rekommenderar Ali varmt!
Kristian Gradin
Läs mer
Vi anlitade Arkigroup för att få hjälp med ta fram ritningar samt bygglovshandlingar för att omvandla vårt garage till ett sovrum med pentry. Tacksam att vi även fick hjälp med att uppdatera gamla ritningar. Arbetet gick smidigt och vi är mycket nöjda.
Joakim Hörsing
Läs mer
Positiva: Kvalitet, Professionalism
Mikael Karlsson
Läs mer
Mycket noggranna och professionella och kostnadsmedvetna hantverkare som dessutom är snabba. Hög kvalitet i arbetet med stort fokus på nöjd kund! Jag kan verkligen rekommendera Arkigroup!
Föregående
Nästa

Vanliga frågor

Arkigroup kan bidra med att utveckla eller erbjuda kunder en rad olika typer av byggnader, beroende på deras kompetens och fokusområden inom arkitektur och byggnadsutveckling. Här är några exempel på byggnadstyper där ett företag som Arkigroup kan vara verksamt:

1. Bostadsbyggnader
Flerbostadshus: Lägenhetskomplex och bostadsrätter, där hållbara lösningar och moderna bostadstrender kan vara i fokus.
Villaområden: Planering och design av privata bostadsområden med enfamiljshus eller parhus.
Studentboenden: Kompakta, funktionella bostäder för studenter, med effektiv ytanvändning och kostnadseffektiv design.

2. Kommersiella byggnader
Kontorsbyggnader: Utveckling av moderna och flexibla kontorslösningar med fokus på energieffektivitet, samarbetsytor och smart teknik.

Butikslokaler och köpcentrum: Design och uppförande av affärslokaler med hänsyn till logistik, varumärkesprofilering och kundupplevelse.
Hotell och restauranger: Design och planering av gästvänliga och stilfulla anläggningar som kombinerar funktion och estetik för både kortsiktiga och långsiktiga gäster.

3. Industriella byggnader
Produktionsanläggningar: Byggnader för industriell produktion och tillverkning, med krav på effektiv logistik och säkerhet.
Logistikcenter och lager: Utveckling av funktionella lager- och distributionsanläggningar som optimerar lagringskapacitet och godshantering.

4. Offentliga byggnader
Skolor och utbildningslokaler: Design av skolor och högskolebyggnader som stödjer moderna pedagogiska metoder, hållbarhet och elevkomfort.
Sjukvårdsbyggnader: Sjukhus, vårdcentraler och andra vårdinrättningar med fokus på hygien, patientsäkerhet och effektivitet i vårdprocessen.
Kulturbyggnader: Museer, bibliotek, teatrar och andra offentliga kulturbyggnader som speglar och främjar samhällets kulturella och sociala värden.

5. Hållbara byggnader och grön utveckling
Passivhus och nollenergihus: Byggnader med mycket låg energiförbrukning, där Arkigroup kan bidra med expertis inom hållbar arkitektur och innovativa materialval.
Gröna kontor och bostäder: Fokus på hållbara material, energieffektivitet och minskad miljöpåverkan i både design och byggprocess.

6. Specialbyggnader
Sportsanläggningar: Byggnader för sport och fritid, inklusive arenor, idrottshallar och gym med specifika krav på akustik, säkerhet och användarupplevelse.
Religiösa byggnader: Kyrkor, moskéer, tempel eller andra byggnader som tjänar religiösa eller andliga ändamål.

7. Renoverings- och restaureringsprojekt
Historiska byggnader: Arkigroup kan arbeta med restaurering och modernisering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader, där hänsyn till byggnadens historia och karaktär är central.
Renoveringar: Omfattande renoveringsprojekt av äldre byggnader för att förbättra funktionalitet och hållbarhet, samtidigt som man bevarar arkitektonisk integritet.

Sammanfattningsvis kan Arkigroup, beroende på sin specifika inriktning, bidra till utvecklingen av ett brett spektrum av byggnader. Det kan handla om allt från små bostadsprojekt och kommersiella fastigheter till stora offentliga byggnader.

Bygglovsritningar är en samling av olika arkitektritningar som efterfrågas av din kommun. Som standard kräver alla kommuner dessa ritningar:

  • Situationsplan som visar fastigheten med fastighetsgränser, alla existerande byggnader, anläggningar och omgivningen.  Utförs i skala 1:400
  • Planritningar eller planlösning som visar samtliga våningsplans olika rum samt dörrar och fönster. Rummens funktioner ska anges. Utförs i skala 1:100
  • Fasadritningar är ritningar som visar byggnadens fasader rakt framifrån. Vanligtvis har en byggnad fyra fasader, exempelvis mot söder, norr, öster och väster. Utförs i skala 1:100
  • Sektionsritning visar en byggnad i genomskärning i ett snitt som markeras på planritningen. Sektionsritningen ska visa till exempel rumshöjd, golvnivå, marknivå, byggnadshöjd och taklutning. Utförs i skala 1:100

Läs mer om bygglov

Vi har inget specialområde så vi kan hjälpa både privat- och företagskunder över hela landet.

Absolut! Har du inte den tid som behövs för att projektera eller till exempel bor långt ifrån fastigheten i fråga kan vi hjälpa er hela vägen från start till slut.

Läs mer val av byggare

Det beror på vad ritningen ska användas till, t.ex.

  • Bygglovsritningar  
  • Arkitektritningar   
  • Konstruktionsritningar  
  • El ritning 
  • VVS ritning 
  • Energiberäkning 

På detta går det att få paketpris, kontakta oss så vi kan ge dig ordentlig offert.

Det beror på din önskan och behovet från vår sida av att se huset på plats, t.ex. om det behövs mätas upp eller om vi vill få en känsla av huset och tomten. 

Ni är alltid välkomna att boka ett webbmöte eller besöka oss på kontoret för att inleda en diskussion och framföra era önskningar och behov.

Vi går noga igenom förutsättningarna innan bygglovsritningarna tas fram. Om ändå en komplettering skulle uppstå så korrigerar eller kompletterar vi ritningarna, utan kostnad för er om det är på grund av något som vi missat.

Börja med att kolla detaljplanen för ditt område. Den hittar du ofta på kommunens hemsida. Annars kontaktar du bygglovskontoret via mail/telefon.

Hör av dig till oss om du behöver hjälp med att tolka föreskrifterna.

Bygglov krävs oftast vid nybyggnation, ombyggnation, tillbyggnad eller ändrad användning av en byggnad. Det kan även behövas vid vissa fasadändringar, takkupor och uterum.

Läs mer om bygglov

Byggritning kallas ibland i dagligt tal de konstruktionsritningar, även kallade K-ritningar, som utförs av en konstruktör. I dessa ritningar specificeras uppbyggnad av grunden, väggar och tak samt övriga detaljer. Konstruktören brukar även beräkna laster, dimensionera bärande delar, balkar m.m.

Läs mer om konstruktionsritning 

Som standard projekt Arkigroup tillhandahåller Arkigroup följande Konstruktionsritningar enligt EKS12 i samband med byggprojekt:

  • Lastnedräkning: En detaljerad analys av de olika lasterna som verkar på byggnaden, inklusive egenlast, snölast, vindlast och brukslast, för att säkerställa att konstruktionen klarar alla påfrestningar.

  • Grundplan: Ritningar som visar byggnadens grundläggning och hur grunden ska utformas och placeras på tomten.

  • Grunddetaljer: Tekniska ritningar och beskrivningar av de specifika delarna av grunden, inklusive hur grunden ska armeras och gjutas.

  • Konstruktionssektioner, Väggar och Takkonstruktion: Tvärsnitt av byggnaden som visar hur väggar, takkonstruktion och andra bärande delar är uppbyggda och sammanlänkade. Detta innefattar detaljer om material och dimensioner för väggar och tak.

  • Dimensionering och Avväxlingsplan (vid behov): Exakta dimensioner och beräkningar för bärande delar som balkar och pelare, samt avväxlingsplan för att sprida laster där bärande väggar saknas.

  • Konstruktion av mellanbjälklag (vid behov): Detaljerade ritningar och dimensionering av mellanbjälklaget, om byggnaden har flera våningsplan, för att säkerställa tillräcklig bärförmåga och stabilitet.

Det finns skillnader i bygglovsregler beroende på vilken kommun du befinner dig i. Även om det finns nationella bygglagar och regler, såsom Plan- och bygglagen (PBL), kan varje kommun ha sina egna lokala detaljplaner, riktlinjer och krav för bygglov. Dessa kan påverka vad som är tillåtet att bygga, hur stort, var det får byggas och hur byggnationen ska utformas.

Exempel på saker som kan variera mellan kommuner inkluderar:

  • Krav på byggnaders utformning och anpassning till omgivningen.
  • Specifika regler för kulturhistoriska områden.
    Olika regler för avstånd till tomtgräns, byggnadshöjd och takvinkel.
  • Särskilda bestämmelser för miljö- och naturskyddade områden.

Det är därför viktigt att kontakta den kommun där du planerar att bygga för att få information om deras specifika regler och riktlinjer.

När du ska bygga ett hus kräver kommunen en rad dokument för att godkänna ett bygglov. Här är en lista över de vanligaste handlingarna som kan behövas:

  1. Bygglovsansökan
    En formell ansökan om bygglov som fylls i och skickas till kommunen.

  2. Konstruktionsritningar 
    Detaljerade ritningar över husets konstruktion, inklusive bärande väggar, bjälklag och grundläggning. Dessa kan krävas om det finns särskilda tekniska lösningar eller stora projekt.

  3. Teknisk beskrivning
    En sammanfattning av byggnadens tekniska specifikationer, såsom byggmaterial, energiberäkningar, ventilation och uppvärmning.

  4. Nybyggnadskarta
    En karta som oftast krävs för nybyggnationer, där tomten och omgivande byggnader, vägar och liknande visas. Den fås ofta från kommunen.

  5. Markplaneringsritning
    Visar hur marken runt byggnaden kommer att anpassas, inklusive lutningar, murar, uppfarter och trädgårdsplanering.

  6. Energiberäkning
    En beräkning av byggnadens energiförbrukning, ofta utförd av en energiexpert, för att säkerställa att byggnaden uppfyller de gällande energikraven.

  7. VA-plan (vatten och avlopp)
    Om huset ska kopplas till kommunalt vatten och avlopp, eller om enskilt avlopp används, krävs en plan för hur detta ska lösas.

  8. Kontrollplan
    En plan över de kontroller som ska utföras under byggprojektet för att säkerställa att bygget uppfyller alla krav. Kontrollansvarig måste vara utsedd och med i kontrollplanen.

  9. Brandritningar (vid behov)
    Ritningar som visar brandsäkerheten i byggnaden, inklusive placering av nödutgångar, brandvarnare och brandskydd.

Kommunen kan även kräva andra handlingar beroende på projektets omfattning eller om det finns särskilda regler i det specifika området. Det är alltid bra att kontakta kommunen i förväg för att säkerställa vilka dokument som gäller för just ditt byggprojekt.

Som BYGGLOVSHANDLINGAR arbetar vi vanligtvis med en kombination av kreativitet och teknik. Processen börjar med att förstå kundens behov och visioner. Vi kan ses personligen eller ha ett digitalt möte för att gå igenom dina underlag och idéer. När jag har fått en tydlig bild av dina önskemål, skickar jag dig ett prisförslag.

När vi har kommit överens om priset samarbetar vi för att ta fram de ritningar som krävs och för att hämta in offerter från byggföretag. Här är en översikt över vår arbetsprocess:

  1. Kunddialog: Inledande möten för att diskutera idéer, krav och budget.

  2. Skisser och koncept: Preliminära skisser och konceptuella ritningar skapas för att visualisera idéerna.

  3. Designutveckling: Vi går vidare till mer detaljerad design, inklusive materialval och färgscheman.

  4. Tekniska ritningar: Utveckling av tekniska ritningar och specifikationer för byggprocessen.

  5. Bygglov: Hjälp med att ansöka om bygglov och hantera myndighetskrav.

  6. Uppföljning under byggnation: Samarbete med entreprenörer för att säkerställa att designen följs.

  7. Slutbesiktning: Genomförande av slutbesiktning för att säkerställa att allt är i enlighet med designen och kraven.

Det är en dynamisk process som ofta involverar feedback och justeringar för att uppnå det bästa resultatet.

När du har fått ditt bygglov godkänt, sker följande steg:

1. Tekniskt samråd
Innan byggstarten behöver du oftast delta i ett tekniskt samråd med kommunen. Vid detta möte går ni igenom byggets tekniska lösningar, säkerhetskrav och kontrollplanen, som beskriver vilka kontroller som ska göras under byggtiden.

2. Startbesked
Efter det tekniska samrådet kan du få ett startbesked från kommunen. Detta tillstånd ger dig rätt att påbörja byggnadsarbetet. Utan ett startbesked får du inte börja bygga, även om bygglovet är beviljat.

3. Byggstart
När du har fått startbesked kan byggnadsarbetet påbörjas. Under byggtiden ska arbetet följa de ritningar och planer som godkänts, och kontrollpunkterna i kontrollplanen måste uppfyllas.

4. Kontroller under byggtiden
En kontrollansvarig (KA) utses för att se till att bygget följer alla föreskrifter och planer. KA genomför löpande kontroller under byggprocessen och dokumenterar eventuella avvikelser eller justeringar.

5. Slutsamråd
När bygget är färdigt eller i ett slutskede, hålls ett slutsamråd med kommunen. Under detta möte går man igenom att allt byggts enligt gällande regler, bygglovet och kontrollplanen.

6. Slutbesked
När alla krav är uppfyllda och arbetet är färdigt, utfärdar kommunen ett slutbesked. Det är först då du får börja använda byggnaden för det ändamål som bygglovet avser.

 

Vi erbjuder en rad tjänster för att hjälpa dig förverkliga dina önskemål.
Upptäck ditt drömhus med våra modulhus.
Om en färdig villamodell inte passar er fullt ut kan vi på Arkigroup hjälpa er designa er helt egna villa.
Vi vill att du ska känna dig säker hela vägen från start tills att du får nyckeln till ditt nya hem.
Vi är experter på att matcha dina behov med rätt företag, så att du kan känna dig trygg genom hela byggprocessen.